Skip to content

Zonsondergang concert 9 juli

Een unieke muzikale natuurbeleving

Op 9 juli beleef je bij het Biesbosch MuseumEiland iets heel speciaals!

Quartet Quinetique heeft een uniek programma geschreven met stukken waarin de specifieke fasen van de zonsondergang weerklinken. Het gouden uur, het blauwe uur en het nautisch uur. De stukken variëren in stijl en sound: jazzy improvisaties, soulvolle koralen, minimal music en lyrische strijkersklanken, alles komt voorbij. Maar samen vormen ze één geheel: een welluidende zonsondergang van begin tot eind.

Deze gezamenlijke compositie vormt de kern van een unieke muzikale natuurbeleving. Op een plek met uitzicht begeleidt Quinetique de zon tijdens het zakken. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van de tijd van het jaar. De verschillende stukken zijn op zo’n manier gecomponeerd dat ze tot op de minuut aansluiten bij de verschillende schakeringen van de zonsondergang.

De geleidelijke verandering van licht en lucht zorgt samen met de speciaal hierbij gecomponeerde muziek voor een magische ervaring. Ga mee met Quinetique, op deze weergaloze reis van het licht naar het donker. Nooit hoorde je de zon zó ondergaan.

Bekijk de trailer

Programma

20.00 –  20.30   Inloop, Museumcafé Biesonder geopend

20.30 – 20.45   Nico van Lent, professioneel verhalenverteller, verhaalt over de St. Elisabethsvloed, waardoor 600 jaar geleden de Biesbosch en de rest van de delta ontstond.

20.45 – 21.30   Bezoek aan het Biesboschmuseum

21.30 – 21.40   Drankje/hapje halen aan de bar van Museumcafé Biesonder en plaats opzoeken

21.40 – 22.44   Zonsondergangconcert door Quartet Quinetique

Quartet Quinetique

Quinetique is altijd in beweging. Waar naartoe? In elk geval weg van de gebaande paden. Want er is zoveel méér dan het standaard repertoire voor strijkkwartet. Met hun zelf gecomponeerde muziek zoekt dit avontuurlijke kwartet de verbinding met de natuur. Jazzy samenspelen met de vogels, met romantische klanken de zon doen zakken, improviseren op de kleurschakeringen van de invallende schemering … dát beweegt Quartet Quinetique.

Quartet Quinetique bestaat uit Vera van der Bie (viool), Peter de Grond (viool), Adriaan Breunis (altviool) en Jur de Vries (cello). Ze brachten twee cd’s uit: Sketchbook (2011) en Birds! (2014). Een derde album, Zonsondergang, is in de maak.

Nico van Lent, verhalenverteller

Nico van Lent vertelt over 600 jaar geleden, 1421:

Achttien november 1421. Jan de Brouwer kijkt naar buiten. Het regent en het waait flink. Maar Jan maakt zich niet druk. “Na regen komt zonneschijn” is zijn motto. Maar dit keer is het anders.

In dit verhaal volgen we Jan. We zien welke gevolgen de Sint Elisabethsvloed heeft voor hem, voor zijn zoons en voor de Groote Waard.

De verhalenverteller

Biesbosch MuseumEiland

Biesbosch MuseumEiland is dé plek om te ontdekken welke kansen en uitdagingen het water ons biedt. Dat begint in het museum, waar je ziet en hoort hoe wij door de eeuwen heen omgaan met water. En dat gaat buiten verder, waar je met al je zintuigen beleeft wat je binnen leert.

Ontdek hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint-Elisabethsvloed van 1421. De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur: het komt allemaal aan bod in zintuigprikkelende ruimtes.

Het Biesbosch MuseumEiland museum is ’s avonds niet met het openbaar vervoer bereikbaar. Het adres wordt goed gevonden met navigatiesystemen : De Hilweg 2, 4251 MT Werkendam

Biesbosch MuseumEiland