Skip to content

Programma matinee
3 september 2022

Middagprogramma van de Deltaconcerten

Muziek – water – natuur – erfgoed: Deltaconcerten

Matinee: 13.30 – 18.00 uur

Een brede variatie aan optredens, voor jong en oud. Zowel op het podium, als op diverse locaties op het terrein van Kinderdijk.

Speciale aandacht voor een optreden van de zeer jonge prijswinnende talenten Adinda (12) en Matthijs (15) van Delft, die met hun viool en gitaar ieders hart zullen veroveren. Matthijs speelt ook samen met het Dordrechts Kamerorkest.

En wat dacht u van:

  • een bezoekje aan de Museummolen, waar Iris van der Ende de molen letterlijk laat zingen?
  • of van een rijdende beiaard met een poppenspeelster?

Er zijn (interactieve) shows met veel humor, zoals 

  • De Grote Pinguïn en Bananen Show
  • Beth & Flo
  • Botanica door Snaterse & Witteveen

Leden van het Drechtsteden Jeugd Orkest en Drechtsteden Jeugd Ensemble doen mee aan een workshop componeren met Maartje en Remy van ‘In de Knop’. Het resultaat kunt u ’s middags horen. Ze spelen ook een stuk van violiste Julia Philippens van Fuse.

Bekijk de ticketmogelijkheden en de andere Deltaconcerten.

Duo Black & Beauty

CARILLONSPEL, PIANO EN GITAAR

Familievoorstelling Met Mobiel Carillon

Hollandser kan bijna niet: een Nederlands muziekinstrument met 50 bronzen klokken tussen de molens van Kinderdijk. Tijdens een vrolijke familievoorstelling laten vader en dochter Zwart het publiek kennismaken met de klanken van het carillon en zingen Lydia’s buikspreekpoppen vrolijke melodieën. Tussen de voorstellingen door ben je van harte welkom het beiaardklavier uit te proberen of een verzoeknummer in te dienen bij een van de beiaardiers.

Wil je alvast kennismaken met Lydia en Boudewijn Zwart? Klik hier. Boudewijn Zwart was op zondag 9 januari 2022 te zien in Podium Witteman.  (Boudewijn is te zien vanaf 12 minuut 25)

Iris van der Ende i.s.m.
Yvonne Freckmann

Muziektheater

De stem van de Molen

Een draaiende molen is een vertrouwd onderdeel van het Nederlandse landschap, en toeristen komen van ver om dit beeld te aanschouwen. Maar voor het geluid van de molen moet je vervaarlijk dichtbij komen. De wieken zoeven. De molen kraakt en piept en zucht op de stuwing van de wind.

Theatermaker/harpiste Iris van der Ende maakte samen met componiste Yvonne Freckmann een performance waarin de molen een stem krijgt. Aangejaagd door de wind, vervormd door de draaiende wieken en beantwoord door de harp. Intussen doet de molenaar zijn werk: hij ontketent de wieken, keert de molen op de draaiende wind, tempert of verhoogt de kracht. Want als de molen draait, is de molenaar altijd in de buurt. Hij luistert naar de wind en naar de molen. En wij luisteren deze keer mee.

Een aantal jaar geleden experimenteerde kunstenaar Iris van der Ende voor het eerst met muziek bij de molen in de polders in Zuid-Holland. Daarbij kreeg ze hulp van verschillende molenaars. Sinds de samenwerking met Limburgs Landschap in najaar 2016 werkte componiste Yvonne Freckmann mee aan de geluidsperformance. In 2017 werd de voorstelling gespeeld bij de Beltkorenmolen in Limburg. In 2018 is de voorstelling vertoond
bij houtzaagmolen De Ster in Utrecht. In 2019 werd de voorstelling gebracht in samenwerking met korenmolen De Kroon in Arnhem. In 2022 speelt de voorstelling voor het eerst bij een van de molens op molenparadijs Kinderdijk.

De stem van de molen (irisvanderende.nl)

Yvonne Freckmann – composer pianist sound artist

Ardemus Quartet

Veelzijdig, grappig en ontroerend

Grote pinguin en bananenshow

Ergens op de Zuidpool leven de laatste vier pinguïns van Katona. Het bijzondere van deze pinguïns is dat ze uitsluitend bananen eten. Als de enige bananenboom op de Zuidpool sneuvelt, gaan de pinguïns op reis, op zoek naar een plek waar bananen in overvloed zijn. Die plek blijkt de bananenstal van Ome Jaap, Albert Cuypmarkt, Amsterdam, Nederland te zijn. Na een gevaarlijke reis komen zij aan bij de marktkraam van Ome Jaap. Maar wat moet Ome Jaap met vier pinguïns?
Een grappige en ontroerende muziekvoorstelling gespeeld door de vier veelzijdige musici van het Ardemus Quartet.

Muziek van o.a. Claude Debussy, George Gershwin en Toek Numan.
Regie en tekst: Margrith Vrenegoor
Ontwerp beelden: Emile Zeldenrust
Lichtontwerp: Teus van der Stelt
Kostuumontwerp: Judith de Zwart
Voice-over: Har Smeets

Deze productie is in 2018 tot stand gekomen in opdracht van het Nationaal Jeugd Orkest en in première gegaan tijdens de NJO Muziekzomer Gelderland.

Drechtsteden Jeugd Orkest

jeugdsymfonieorkest

avontuurlijk programma

Drechtsteden Jeugd Orkest (DJO) 
Jeugdsymfonieorkest van de stichting voor culturele educatie Tobe, opgericht in 1977. Sinds 2011 onder leiding van dirigent Casper van Nugteren. Het orkest, leeftijd 14+, is het vlaggenschip van de klassieke afdeling en geeft zeer regelmatig concerten met avontuurlijke programma’s.

Het Drechtsteden Jeugd Ensemble (DJE)
Dit Tobe orkest met spelers van 6 tot 13 is de kweekbak voor het DJO, sinds 2016 eveneens onder leiding van Casper van Nugteren. Er is een grote groep strijkers in het DJE en aangepaste partijen maken het mogelijk al heel snel na het starten van lessen met het ensemble mee te spelen. Het DJE geeft elk jaar een Kerstconcert, afgelopen jaren als livestream, en een Zomerconcert en werkt regelmatig mee aan bijzondere projecten.

 

Dordrechts Kamerorkest

barokmuziek

Barokmuziek met liefde en passie

Al ruim een halve eeuw verzorgt het Dordrechts Kamerorkest de orkestrale begeleiding van koren en oratoriumverenigingen. Met recht kan gezegd  worden dat het Dordrechts Kamerorkest een specialist is in koorbegeleiding.

De plaats van oorsprong is Dordrecht, maar het Dordrechts Kamerorkest is actief in een groot gebied rond Dordrecht. Het DKO geeft concerten in geheel Nederland: van Hulst tot Heemstede en van Huizen tot Eindhoven. Het verzorgt incidenteel ook concerten in het buitenland en verleent medewerking aan radio- en tv-opnames.

Het Dordrechts Kamerorkest is in de eerste plaats een begeleidingsorkest, maar verzorgt ook zelfstandig concerten. Tevens bestaat de mogelijkheid om naast werken voor koor en orkest orkestrale werken ten gehore te brengen. De samenstelling van het orkest bepalen we in goed overleg met koor en dirigent. Kenmerkend is de professionele, persoonlijke en enthousiaste aanpak.

Kern van het muziekrepertoire is de barokmuziek. Met grote liefde en passie worden de composities van Johann Sebastian Bach ten gehore gebracht. Het DKO speelt weliswaar met moderne instrumenten (stemming 440 Hz), maar sinds 2016 heeft het orkest zich het spelen met barokstrijkstokken eigen gemaakt. Daardoor komt de barokmuziek nog beter tot zijn recht.

Daarnaast worden ook werken uit de klassieke periode, de romantiek en werken van meer hedendaagse componisten als Jurriaan Andriessen en John Rutter ten gehore gebracht. Het orkest bestaat uit een vaste kern enthousiaste musici die wekelijks repeteren in de oudste stad van Holland.

www.dordtskamerorkest.nl

Duo Snaterse & Witteveen

Saxofoon en piano

Concert Botanica

Geprikkeld door de heersende eenzaamheid en geïnspireerd door de manier waarop mensen dichter bij zichzelf en de natuur zijn gekomen ten tijde van COVID19, ontstond het verlangen om een positieve boodschap te brengen, en dat in de vorm van een concert: Botanica – Zeg het met bloemen.

Botanica is een ontmoeting tussen natuur en muziek, waarbij de verschillende muziekstukken worden gelinkt aan de schatten uit de natuur. De muzikale karakters en kleuren in de stukken worden gekoppeld aan de kenmerken van bloemen en planten, met als resultaat een muzikaal bloemboeket bestaande uit muziekstukken voor piano solo, saxofoon solo en saxofoon-piano. De muziek zal variëren van barok tot hedendaags; de rijkheid in de natuur parallel aan de rijkheid in de muziek.

https://www.deborahwitteveen.com/
https://maximesnaterse.com/
Playlist op YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLQxSuyP1NuH5ExDWKmsaksQ6Dtr59BlLP 

Adinda en Matthijs van Delft

Viool en gitaar

Uitzonderlijk Muzikaal Duo

Broer en zus Matthijs (15) en Adinda (12) van Delft zijn een uitzonderlijk muzikaal duo. Ze spelen respectievelijk gitaar en viool. Naast het volgen van lessen voor hun hoofdvak, volgen Matthijs en Adinda ook sinds ruim een jaar privéensemblelessen voor hun duospel bij Abel Rodríguez García (violist) en Fernando Riscardo Cordas (klassieke gitarist). Ze treden ook daarom graag als duo op, onder andere tijdens Classical Encounters (2020), op Pampus (2020) en tijdens het openingsconcert van het Grachtenfestival (2020). Ook geven ze concerten op uitnodiging van het Prinses Christina Concours en op tv waren ze ook samen te zien, onder andere bij het tv-programma Kerst met de Zandtovenaar op NPO 2 (2019) en bij Podium Witteman in 2020.

Foto: Majanka fotografie

Beth & Flo

pianoduo

Vier handen op een piano

Muziek van Gershwin, Rachmaninov en Smetana: met vier handen op één piano laten Beth & Flo de zaal zinderen. Virtuoos, muzikaal en perfect op elkaar ingespeeld.

Beth & Flo zijn twee klassiek geschoolde pianistes, die een brug slaan tussen de concertzaal en het theater. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met sprankelende liedjes, fysiek theater en een flinke dosis humor!

De pianistes, die beiden studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, staan erom bekend de grenzen van het klassieke concert te verleggen. In oktober 2020 stonden ze in de Finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jury omschreef hen als “een veelbelovend cabaretduo dat klassieke muziek knap weet te combineren met prachtige scènes”.

“Beth & Flo: klassiek met theatrale charme” – Haarlems Dagblad

“Prikkelende verbeeldingskracht en aanstekelijke overgave” – Leeuwarder Courant

“(…) het verfrissende pianoduo Beth & Flo, dat opereert op de scheidslijn tussen hoogwaardig klassiek en lichtvoetig cabaret” – Wenneke Savenije in De Nieuwe Muze, juni 2019

Spel: Elsbet Remijn & Claudette Verhulst

Meer info: www.bethflo.com

In de knop

workshop componeren

Componeren en uitvoeren

Stichting In de Knop zet zich in voor het tot stand komen van nieuwe muziek, met een speciale aandacht voor jong talent.

Stichting In de Knop organiseert eigen activiteiten, zoals ‘De Jongste Componistendag’. Op deze dag kunnen kinderen en jongeren diverse workshops in componeren en improviseren volgen, worden er zelf instrumenten gebouwd en zijn er concerten waar de jonge componisten hun werk in première kunnen brengen.

Voor de Deltaconcerten geven zij een workshop componeren aan kinderen. De compositie wordt uitgevoerd tijdens het middagprogramma.

Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander

Anne-Maartje Lemereis en Remy Alexander hebben de artistieke leiding van In de Knop.

Anne-Maartje schreef haar eerste liedje toen ze vier jaar was en is er daarna nooit meer mee opgehouden. Ze studeerde piano en compositie en is momenteel werkzaam als componist, docent en cultureel ondernemer.

Ze componeerde in opdracht van o.a. het Amsterdams Bach Consort, Festival Wonderfeel en Podium Witteman en doceert in zowel haar eigen lespraktijk als aan het Utrechts Conservatorium. Als componist is ze sinds 2019 verbonden aan Kamer Opera Huis, waar ze o.a. ‘This is not a Fairy Tale’ schreef in co-productie met Stichting In de Knop.

http://www.annemaartjelemereis.com/

Componist Remy Alexander behaalde zowel een Bachelor- als Masterdiploma in compositie. Zijn muziek wordt uitgevoerd door diverse Nederlandse ensembles en op diverse podia en festivals. In september 2018 won hij de Tera de Marez Oyensprijs tijdens de Gaudeamus Muziekweek.

Remy dirigeerde een aantal jaar een basisschoolorkest waar hij veel mee improviseerde en hij is projectleider van een middelbare schoolorkest waarvoor hij ook de arrangementen op maat verzorgt. Ook verzorgt Remy muzikale workshops voor groepen met een focus op improviseren en componeren.

https://www.remyalexander.com/

 

Julia Philippens (Fuse)

viool

Baanbrekende violiste

Violiste Julia Philippens is uitgegroeid tot een genre-overschrijdend musicus. Improviseren op jazzmuziek of klassieke muziek is een tweede natuur voor haar geworden.

Na haar Jazz Bachelor die ze Cum Laude afsloot, studeerde ze Summa Cum Laude af voor haar Jazz Master aan het Conservatorium van Amsterdam waar de commissie haar omschreef als een “unieke, baanbrekende violiste met een radiante podiumpresentatie.”

Tijdens haar studies richtte Julia Fuse op, met wie ze niet alleen speelt maar waarvoor ze ook arrangeert en componeert. Fuse is regelmatig te gast bij het tv-programma Podium Witteman als “huisband”.

Het stuk Influent dat ze schreef voor Fuse, ging hier ook in 2020 première. De orkestversie wordt nu uitgevoerd tijdens de Deltaconcerten door het Drechtsteden Jeugd Orkest en Drechtsteden Jeugd Ensemble.

https://www.juliaphilippens.com/